חשבון חשמל 101
מה זה קוט"ש?
מה אכפת לי בעצם?
מצד אחד המאמר הזה הוא המשך ישיר לדיבר השלישי: "צמצם את הבית שלך" ואת ההוצאות עליו, שכן, אם כבר צמצמת את הבית שלך, אז כבר צמצמת על הדרך גם את חשבון החשמל.
אולם מצד שני הוא המשך ישיר גם לדיבר השביעי: "צמצם הוצאות קבועות גבוהות", וגם לדיבר השמיני: "רכוש הרגלים חסכניים".
באופן מסוים חשבון החשמל הוא מיקרו קוסמוס שיכול לשפוך הרבה אור על המסע שלך לעצמאות פיננסית.
למה חשבון החשמל חשוב כל כך? כי הוא יראה לך מהר מאוד אם אתה עובר פה תהליך כלשהו או סתם מעביר את הזמן.
היחס שלך לחשבון החשמל ימחיש לך האם אתה מעוניין לתכנן מראש ולהשיג את מטרות החיים שלך, או שאתה סתם נגרר.
האם אתה מעוניין להשקיע מאמץ על מנת לקדם את מה שחשוב לך, או שאתה סתם מתגלגל מתשלום חשבון אחד לתשלום החשבון הבא.
מעבר לכך, יש בהתמודדות עם חשבון חשמל גבוה אלמנט סינרגטי קלאסי של תיאורית השפע הצהובה. הדרך לחשבון חשמל קטן יותר עוברת דרך שריפת קלוריות מוגברת בביצוע פעולות פיזיות והתאקלמות למזג האויר האמיתי (יענו מזגן FREE), מה שיתרום לחיטוב גופך.
אתה תנשום אויר צח יותר, מה שיעזור לך להימנע ממחלות נשימה ולהיות בריא יותר. אתה תעיף מהבית מכשירי חשמל לא נחוצים, מה שיאפשר מקום לצמיחה אישית וכלכלית ויגרום לך אושר רב יותר. וכמובן, אתה תתרום לחוסן של המשק הלאומי ותצמצם את הנזק לסביבה.
ואפרופו מיזוג יתר, למי שיצא מהקפאה של 60 שנה, זה הזמן לגלות שהסלוגן ההיסטורי מקמפיין העידוד לצריכת חשמל (WAY) משנת 1960 "יותר חשמל פחות עמל" כבר פחות מתאים למציאות האנרגטית של ימינו :)
זה נכון שחברת החשמל זה מונופול, והצהוב בדרך כלל לא מחבב מונופולים כי זה לא טוב לו לכיס.
אולם במקרה של חשבון חשמל גבוה האשמה ברובה היא שלנו.
מחיר החשמל בארץ למשקי בית נמוך יחסית למדינות אירופה (בשליש התחתון), אבל הצריכה למשק בית בישראל (בקוט"ש) גבוהה מהממוצע. במילים אחרות, אנחנו בזבזנים אשר לא מנצלים את מחיר החשמל הזול יחסית בישראל כדי להקטין את המינוס שלנו.
הסכום הממוצע שמוציאה משפחה בת 4 נפשות בישראל 2022 על חשמל הוא כנראה כ-400 ₪ בחודש. (800 ₪ לחשבון דו חודשי).
(חשבון חשמל ממוצע ליחיד=170 ש"ח לחודש (340 ש"ח לחשבון), חשבון חשמל ממוצע לזוג 285 ש"ח (570 ש"ח לחשבון), חשבון חשמל ממוצע למשפחה בת שלוש נפשות 350 ש"ח לחודש (700 ש"ח לחשבון) וחשבון חשמל ממוצע למשפחה בת 5 נפשות 470 ש"ח לחודש (או 940 ש"ח לחשבון דו חודשי)).
זה המון המון כסף. זה גם המון חשמל.
לפי חשבון החשמל של משפחות אותן אני מלווה
(כן, למי שלא יודע, אני מתכנן פיננסי. כנסו לאתר שלי ותקראו על הליווי האישי להשגת המטרות שלכם)
חשבון חשמל של משפחה בת 4 נפשות בדירה רגילה בעיר יכול להיות חצי מזה!
אפילו פחות!
כ-400 ₪ לחודשיים, כלומר 200 ₪ לחודש בלבד, בקלות, גם ללא השתדלות קיצונית או אורח חיים סגפני במיוחד (עם מזגן).
כן. כן. הממוצע הוא שקרן. כרגיל, כמובן. אני חייב כבר לכתוב טור עליו.
הממוצע מנסה לתאר בצורה לא מוצלחת פלח מסויים מהאוכלוסיה שגרים בבתים פרטיים, בקוטג'ים, בדירות גג, או שהם סתם בזבזני חשמל שמשלמים אלפי שקלים לחודש חשבון חשמל מחד ופלח אחר מהאוכלוסיה שגרים בדירות רגילות ומשלמים מאות בודדות מאידך.
אלו יכולים להיות אתם.
הצהוב לא שופט, אלא מאפשר. את ואתה יודעים כמה אתם משלמים ומה אתם רוצים.
כל אחד שיגדיר לעצמו את הערכים, המטרות והיעדים.
אני משתף אתכם בחשבון החשמל של משפחה בת 4 נפשות אותה אני מלווה (באישורם, כמובן).
החשבון הוא לתקופה של חודשיים: אפריל- מאי 2022. 386 ₪ לחודשיים. זה פחות מ-200 ₪ לחודש.
זה אפשרי.
זה אפילו לא כל כך קשה.
חשבון החשמל שאנחנו מקבלים ידידותי להפליא, ואתם יכולים להשוות את הצריכה שלכם בצבע כתום לצריכה הממוצעת בעיר מגוריכם בצבע כחול.
אתם יכולים לראות בגרף את נתוני הצריכה של שנה שלמה.
כך אתם יכולים לאתגר את עצמיכם גם בהשוואה לשכנים וגם בהשוואה לעצמיכם (לעומת החודש הקודם או אותו החודש בשנה שעברה).
שימו לב שהנתונים בגרף הם בקוט"ש ולא בשקלים. קוט"ש או קילוואט-שעה זו יחידת המידה שבה מודדים כמה חשמל אנחנו צורכים. חברת החשמל מוכרת (נכון ליולי 2022) קוט"ש אחד ב52.49 ₪ כולל מע"מ. חשבון החשמל שלנו מורכב ממספר הקוט"ש שאנחנו צורכים כפול מחיר של קוט"ש אחד בתוספת אי אלו עלויות קבועות.
באוגוסט 2022 מחיר החשמל צפוי להתייקר בכ-10% ומחירו לצרכנים ביתיים צפוי להיות 57.96 ש"ח לקוט"ש.
אז איך מקטינים את חשבון החשמל ? (במאמר הזה נדבר בגדול)
-
התחל מעשרת הדיברות: אם חשבון החשמל שלך גבוה במיוחד, ייתכן ואתה גר בבית גדול מדי ליכולותיך. אם אתה גר בבית פרטי גדול, אל תצפה לחשבון חשמל קטן. כן, כנ"ל בפנטהאוז.
הצעד הראשון בצמצום חשבון החשמל שלך הוא קריאת הדיבר השלישי: "צמצם את הבית שלך" -
המשך בעשרת הדיברות: הצעד השני בצמצום חשבון החשמל שלך הוא קריאת הדיבר השמיני "רכוש הרגלים חסכניים".
אם חשבון החשמל שלך גבוה במיוחד ייתכן וההרגלים שלך לא חסכוניים במיוחד. ייתכן שאתה מקרר יתר על המידה את הבית בקיץ, או מחמם יתר על המידה בחורף, או שניהם. ייתכן שאתה לא מקפיד לסגור דלתות וחלונות כאשר המזגן עובד. ייתכן שאינך מנקה או מתחזק את המזגן. ייתכן ובכלל אינך מקפיד על תחזוקה ואיטום של הבית כגון התקנת מברשת איטום מתחת לדלת או סגירת ארובת הקמין כשאינו עובד. ייתכן שהפרוז'קטור שנדלק מאחורי הבית כל פעם שהכלב הולך לעשות פיפי, צורך יותר מתאורה חסכונית שמופעלת אוטומטית ודולקת רצוף כל הלילה. אולי אתה מאיר את הבית שלך הרבה לפני השקיעה (כבר מהבוקר? במקום לפתוח את התריסים?) ואולי הרבה אחרי השקיעה (כל הלילה?) אולי יש לך מכשירים זוללי אנרגיה מחוברים באופן קבוע לחשמל אפילו אם אתה לא משתמש בהם כרגע. (מקרר יינות?) או לא משתמש בהם אף פעם (מערכת סטריאו?) אולי כששיפצת מישהו שכנע אותך שמזגן גדול יותר צורך פחות חשמל ?! קח את עצמך בידיים. זה לא כל כך מסובך. אני לא דורש שכדי לקרר את הבית בקיץ תשטוף את הרצפה במים קרים כמו שעשו בתקופת הצנע, או שתתלה סדינים רטובים כמו שעשו לפני המצאת החשמל, אבל תזיז קצת יותר ת'תחת וקצת פחות את חשבון החשמל. זה יקטין את שניהם :) בבוקר כשאתה קם, כל יום, כל השנה, אתה יכול לפתוח את החלונות שייכנס אור יום ואויר טרי אל הבית. למעשה, בדרך כלל אין צורך לחמם או לקרר את הבית בבוקר בשביל השעה, שעה וחצי עד שבני הבית מתארגנים ויוצאים לשגרת יומם. כשאתה יוצא מהבית חשוב פעמיים באיזה מצב אתה משאיר את החלונות. ביום חורף קר אך שמשי, אם תשאיר את התריסים פתוחים והזגוגיות סגורות, הבית יתחמם. ביום קיץ חם אם תסגור את התריסים והזגוגיות בצד החם של הבית הוא ישאר קריר. נשארת בבית? סגור את התריסים ופתח את הרפרפות למחצה, כך לא תסבול מקרינת השמש ותוכל להנות מהבריזה. -
התמד בעשרת הדיברות: הצעד השלישי בצמצום חשבון החשמל הוא קריאת הדיבר השישי : "צמצם הוצאות קבועות גבוהות".
הסבר מפורט על צמצום שיטתי של חשבון החשמל מחכה לכם במאמר הבא: "חשבון חשמל 102 - האותיות הקטנות", שם נבחן בצורה שיטתית את צרכני החשמל ה"כבדים" אצלינו בבית ונראה איך אנחנו יכולים לבזבז פחות חשמל, בעיקר על קירור וחימום הבית, חימום מים לרחצה, תאורה בזבזנית וצריכת רפאים.
בפוסט הבא גם נדבר על איך (אולי) אפשר לשלם פחות עבור חשמל ואיך (אולי) אפשר לייצר אותו לבד.