השקעות 102
גיוון זה לא סתם פיזור
ראשית אנא קראו את תנאי השימוש באתר שמסבירים כי מאמר זו כמו כל מה שאני כותב באתר אינו מהווה ייעוץ או שיווק פנסיוני, ייעוץ או שיווק השקעות או תחליף לכל אחד מאלה. המידע שבחרתי להציג מבטא את דעתי האישית בלבד, ומבוסס על חווית החיים שלי.
לפיכך אני מפציר בכם לפנות למשווק ו/או סוכן ו/או יועץ מורשה ולקבל את חוות דעתם המקצועית בנושא.
המאמר "השקעות 102 גיוון זה לא סתם פיזור "הוא כבר המאמר השלישי בסדרת המאמרים העוסקים בהשקעות.
המאמר הראשון בסדרת ההשקעות הוא הדיבר העשירי: "השקע כספך בתבונה, בפשטות ובביטחון". במאמר הצגתי את העקרונות לבחירת השקעות שיובילו אותנו לעצמאות כלכלית.
העיקר הוא לא מציאת בוננזות או הזדמנויות חד פעמיות שאסור להחמיץ, כי בד"כ זה לא אמיתי וגם אם זה אמיתי, למה שמישהו ייתן לך את זה בחינם? אה? אז מה העיקר אם לא רק תשואה גבוהה? העיקר הוא להשקיע את הכסף בבטחון (בלי לאבד אותו), בפשטות (לא צריך בכלל, או קל לנהל אותו) ובתבונה (לא זאת של הפסיכומטרי, זאת של החיים).
המאמר השני בסדרה "השקעות 101 לכו תפתחו קרן השתלמות" מציג את קרן ההשתלמות כברירת מחדל אפריורית, כלומר כתחנה הראשונה בדרך לעצמאות כלכלית.
המקום הטוב ביותר לכסף של החוסך הממוצע לטווח הארוך בישראל הוא קרן ההשתלמות שלו (טפו, זו לא ההמלצה, ראו דיסקליימר :) לפחות בנתיים עד שאותו החוסך יצבור קצת יותר כסף וקצת יותר ידע אודות עולם ההשקעות.
עכשיו, שהכסף בקרן ההשתלמות שלך כבר "עובד" אנחנו יכולים להתקדם לשלב הבא.
בתחילת המאמר שפותח את הדלת לעולם הצהוב והוא גם המאמר הנקרא ביותר: "בראשית שלם לעצמך 10% ומעלה", מופיע פתגם אנגלי עתיק. בגרסאות הראשונות והנדירות של המאמר מתחת לפתגם מופיעה הערת אגב בסגנון: "יום יבוא ונדבר על פתגמים (proverbs) ומה הם אומרים על השפה והחברה בהן הן נפוצים". ההערה המיותרת נמחקה זה מכבר, ואין לי שום דבר חכם להגיד על שפה או על חברה. אבל על פתגמים יש לי מה להגיד וגם את מאמר ההשקעות ה"ראשון" אפתח בפתגם עתיק:
אל תשימו את כל הביצים בסל אחד
חחח. מצחיק.
באמת? עתיק?
וואלה, באמת. הפתגם החשוב הזה הוא כלל יסוד בניהול סיכונים. הפתגם הוא איטלקי-ספרדי ומופיע לראשונה בשנת 1605 בספרו של מיגל דה סרוואנטס: "האביר השנון דון קיחוטה איש לה-מנשה" המוכר בשם "דון-קישוט".
עיקרון העל הזה יוצא מהנחה כי אובדן טוטאלי של כל מה שיש לנו הוא אסון בלתי מתקבל על הדעת. לפיכך חובה עלינו להפריד את האמצעים שעומדים לרשותנו לחלקים כך שאם חלק אחד ייפגע או לא יישרוד, חלק אחר ישרוד ואף ישגשג.
העיקרון עצמו מופיע בכתבים יהודיים כבר במאה הרביעית לספירה:
רבי יצחק נפחא, אמוראי ארץ ישראלי מפורסם קובע "לעולם ישליש אדם את מעותיו שליש בקרקע ושליש בפרקמטיא ושליש תחת ידו" (בבא מציעא מב).
הגירסא היהודית לא רק שמקדימה את דון קישוט ב-1200 שנה (!!) אלא אפילו מתייחסת באופן ספציפי לגיוון פורטפוליו הנכסים שלנו.
רבי יצחק מנחה אותנו להשקיע שליש בנדל"ן, שליש בעסקים ולהחזיק שליש מהכסף במזומן. תוכנית השקעה אקטואלית בת 1,600 שנה.
אני בכוונה משתמש במילה גיוון ולא במילה פיזור.
במילה פיזור מסתתרת ההנחה שאם אני משקיע את הכסף שלי (מפזר) קצת פה וקצת שם, עשיתי את רוב העבודה ובסוף הכל יהיה טוב. זה לא בטוח מה שיקרה.
למה לא? כי המילה "פיזור" מרמזת על הומוגניות של נכסי הבסיס. נשמע מסובך?
פיזור (SPREAD) זה מה שעשו לפני משבר הסאב-פריים בארה"ב. במקום שאתם תהיו בעלים של הלוואה אחת גדולה ומסוכנת, ארזו לכם ופיזרו לכם מחדש את הבעלות על הרבה הלוואות קטנות ומסוכנות, למה? כדי שהסיכון שלכם גם "יתפזר" על הרבה הלוואות ואז הוא יהיה קטן יותר. נשמע הגיוני, לא? טוב. ראיתם איך זה נגמר. רע מאוד.
במקום המונח השגוי, "פיזור", אחנו נשתמש בשני מונחים אחרים: הראשון "גיוון" והשני "הקצאה".
המונח גיוון (Diversification), מתייחס לעיקרון של פיצול ההון למספר אפיקי השקעה שונים זה מזה באופן שיטתי. המאמר הזה מדבר על גיוון. הפרדת הביצים של דון קישוט למספר סלים וחלוקת התיק של רבי נפחא לשלישים הן דוגמאות לגיוון.
(עכשיו שאתם יודעים שהמונח הנכון הוא "גיוון", אתם יכולים לחזור ולהשתמש עם המונח "פיזור" כדי שיבינו אתכם)
המונח הקצאה או הקצאת נכסים (Asset Allocation), מתייחס לתהליך מקצועי שראוי שייעשה בידי מומחה. התהליך כולל חלוקה של התיק לאפיקי השקעה וקביעת מידת החשיפה הרצויה לכל אפיק. הקצאת הנכסים המיטבית הינה אישית ושונה מאדם לאדם. היא עשויה גם להשתנות במהלך החיים בהתאם ליחס שלכם לסיכון, או ביכולת שלכם לשאת אותו. על הקצאת נכסים נדבר במאמר הבא: השקעות 103 - הקצאת נכסים.
ובחזרה לעניינינו - גיוון תיק ההשקעות שלנו.
אוקי. אז הבנו למה אנחנו חייבים לגוון את תיק ההשקעות כדי למנוע את אובדנו המוחלט.
אבל יש סיבות נוספות לגיוון תיק ההשקעות:
הגנה מהפסדים- השימוש בגיוון כאסטרטגית השקעות לא רק מונעת את אובדנו המוחלט של התיק אלא גם מגבילה את ההפסד האפשרי. ההפסד המכסימלי בכל אפיק השקעה מוגבל לחשיפה לאותו האפיק.
הקטנת התנודתיות- באופן דומה, אם השכלנו לבחור לגוון את התיק במספר אפיקי השקעה בעלי מתאם נמוך או שלילי (כשאחד עולה השני יורד), אז כשאחד מאפיקי ההשקעה שלנו ייפגע ויפסיד בעקבות אירוע מסוים, אז הסיכוי הוא שאפיק אחר ייפגע פחות או אפילו ירוויח בעקבות אותו האירוע.
הגדלת התשואה- זו לא המטרה. המטרה היא ניהול סיכונים. אבל סיכון ותשואה הם שני הצדדים של אותו המטבע. ככל שהתשואה הצפויה של השקעה היא גבוהה יותר, כך הסיכון הכרוך בה גבוה יותר. אם גיוון התיק בהשקעה נוספת מקטין את הסיכון בתיק מבלי לפגוע בתשואה שלו, הרי שאם נשווה שני תיקים בעלי אותו הסיכון שההבדל בינהם הוא מידת הגיוון של התיק - התיק המגוון יותר צפוי לתת תשואה גבוהה יותר לאורך זמן.
אוקי. אז איך אני מגוון את תיק ההשקעות שלי?
הכי חשוב - הקפידו שהגיוון יעניק לכם חשיפה למשהו שלא היה קודם, אחרת זה סתם פיזור!
לדוגמא: אם תשקיעו חצי מהכסף שלכם במסלול כללי של בית השקעות X וחצי במסלול כללי של בית השקעות Y סביר מאוד להניח שאסטרטגיות ההשקעה של שני בתי ההשקעה דומות ולכן הפיזור לא יעניק לכם גיוון. זה כמו לקנות גבינה צהובה ברמי לוי וגבינה צהובה בשופרסל ולצפות שאכילת שתי הגבינות הצהובות יגוון את התזונה שלך (אז זהו, שלא :))
(אני יודע שאפשר לטעון שיש כאן גיוון יצרנים, פעולה שמקטינה את החשיפה ליצרן ספציפי, אבל זה לא כזה משמעותי)
איך נגוון באופן משמעותי את תיק ההשקעות שלנו?
1. גיוון בין אפיקי השקעה שונים: מניות, אג"ח, נדלן:
מניות, אג"ח ונדל"ן הם שלושת אפיקי ההשקעה הידועים והמקובלים מזה מאות ואלפי שנים.
השקעה מגוונת בשלושת האפיקים האלו תגדיל באופן אסטרונומי את הסיכויים שלכם להגיע לעצמאות כלכלית בקרוב.
מניות מהוות בעלות על חברות/עסקים פעילים (אפל, מייקרוסופט, טבע, הפועלים). אג"ח הן אגרות חוב כלומר הלוואה של מדינות (אג"ח מדינה) וחברות (אג"ח קונצרני). נדל"ן אתם יודעים: נכסי דלא ניידי, כלומר שאי אפשר להזיז. ההשקעה במניות ואג"ח מבוצעת בד"כ דרך הבורסה. גם בנדל"ן ניתן להשקיע דרך הבורסה אולם בישראל שמדברים על נדל"ן בדר"כ מתכוונים לבעלות פרטית או בעלות דרך חברה פרטית ולא כזו שנסחרת בבורסה.
2. גיוון בתוך אפיקי ההשקעה:
אפיקי ההשקעה ניתנים לחלוקות נוספת.
את המניות ניתן לחלק לסקטורים איכותיים שונים זה מזה: פיננסים, אנרגיה, טכנולוגיה, תקשורת, רפואה וכו. גיוון ההשקעה שלכם כך שתחשפו למספר גדול יותר של סקטורים צפוי להשיג תשואה גבוהה ויציבה יותר לאורך זמן.
ניתן לחלק את המניות גם לחלוקות אחרות: למשל לפי גודל. בהקשר זה, גיוון תהיה השקעה גם בחברות ענק, אבל גם בחברות בנוניות וגם בחברות קטנות. אפשר גם לחלק את המניות למניות צמיחה ומניות ערך ועוד.
אג"ח ניתן לחלק לפי מי שמנפיק אותו: יש אג"ח של מדינות ויש של חברות פרטיות. אג"ח יכול להיות צמוד למדד או לא צמוד למדד ויש גם מוצרי חוב איכותיים שאינם אג"ח, אבל יתרמו לגיוון התיק שלכם.
גם אחזקה בנדל"ן אפשר לגוון על ידי החזקה ישירה בנדלן והחזקה עקיפה דרך חברה. אפשר לקנות נדל"ן למגורים, וגם מסחרי. אפשר לקנות נדל"ן יזמי וגם נדל"ן מניב. נכסים שונים זה מזה יגוונו את תיק הנדל"ן שלנו.
3. גיוון גאוגרפי:
אנחנו גרים בישראל, עובדים בחברות ישראליות, מרוויחים במטבע ישראלי, אולי אנחנו גם מחזיקים נדל"ן ישראלי למטרות מגורים. ההטיה הזו נקראת הטיית הביתיות. אם גם נשקיע רק בישראל אנחנו שמים את כל הביצים בסל אחד. חשוב מאוד להיחשף גם לחו"ל, לכל העולם, ולא רק לארה"ב שמהווה רק 60% מהשוק העולמי. יתרה מכך, ישנם תתי סקטורים מסויימים שכמעט ולא מיוצגים בשוק האמריקאי.
4. גיוון סלי השקעה פאסיביים:
המטוטלת הקיומית מתנועעת בקיצוניות מצד לצד. רק לפני 5 שנים צחקו על בית ההשקעות הישראלי היחיד שהציע לציבור לקנות קרן השתלמות וקרן פנסיה שמחקות את מדד ה-S&P 500 במקום לנסות ו"להכות" את המדד בניהול אקטיבי.
מאז, כל בתי ההשקעות וחברות הביטוח יישרו קו והצטרפו למסיבה הפאסיבית.
היום "ברור" שכל אחד יכול להכות את מנהלי ההשקעות על ידי רכישה פאסיבית של סלי מניות.
אולי זה נכון. סל מניות פאסיבי בדמי ניהול נמוכים זו באמת השקעה מעולה!
אבל שימו לב! פעמים רבות ההשקעה שלכם בסלי מניות מגיעה בסופו של דבר אל אותן המניות בדיוק. זה לא גיוון!
נכון, ה-S&P 500 הוא המדד החשוב בעולם, אבל הביצים, הביצים.
החיסרון העיקרי של המדד הוא בהיותו מבוסס שווי שוק. כלומר שכאשר אתה קונה את מדד ה-S&P אתה לא קונה 500 מניות שווה בשווה, אלא בעיקר את הענקיות.
נכון לינואר 2023 10 המניות הגדולות במדד מהוות מעל 27% מהמדד!!!
אין לי שום דבר נגד מניות הטק הגדולות. אבל אם בנוסף לקרן הפנסיה וקרן ההשתלמות שכבר עוקבות S&P 500 אתם מעמיסים גם תעודת סל סנופי וגם קרן אירית מחקה סטנדרט אנד פורס זה שוב ושוב אותו הדבר.
האם מדד נאסד"ק 100 יגוון לכם את התיק באופן משמעותי? לא בטוח.
נכון לינואר 2023 אפל, מיקרוסופט ואמזון מהוות 15% ממדד ה-S&P 500. קניתם נאסד"ק 100? אותן 3 מניות מהוות 30% ממדד זה!!!
למה זה רע? הן הרי שוות המון, לא?
זה רע, כי זה לא גיוון. הביצים שלנו לא מוגנות בסל אחד. ככל שנרכז יותר מהכסף שלנו במספר מצומצם של חברות ענק, ככה נפסיד יותר כסף בירידה שלהן למטה.
לפני 20 שנה ג'נרל אלקטריק היתה המניה הגדולה במדד ה-S&P 500, מאז השווי שלה ירד ביותר מ-60%.
לפני 10 שנים חברות הנפט הגדולות היו מעמודי התווך של המדד. אקסון ושברון היו בעשיריה הפותחת. איפה הן היום? יצאו מהאופנה.
S&P 500 זה אחלה מדד, אבל תגוונו. בבקשה.
יש היום אפשרויות רבות לגיוון. אפשר לגוון בסל רחב, שמשקיע בכל המניות בשוק האמריקאי, אפשר לגוון בסל שנותן משקל שווה לכל אחת מהמניות במדד ה-S&P 500, אפשר לגוון במדדים של מניות בנוניות או קטנות בארה"ב, חשוב מאוד גם לגוון במדדים שיתנו חשיפה לשאר העולם: מדד עולמי, מדד אירופאי, מדד מדינות מתפתחות וכו וכו וכו.
לגוון זה לא סתם לפזר.
בהצלחה!!!