השקעות 301
אג"ח
ראשית אנא קראו את תנאי השימוש באתר שמסבירים כי מאמר זו כמו כל מה שאני כותב באתר אינו מהווה ייעוץ או שיווק פנסיוני, ייעוץ או שיווק השקעות או תחליף לכל אחד מאלה. המידע שבחרתי להציג מבטא את דעתי האישית בלבד, ומבוסס על חווית החיים שלי.
לפיכך אני מפציר בכם לפנות למשווק ו/או סוכן ו/או יועץ מורשה ולקבל את חוות דעתם המקצועית בנושא.
המאמר "השקעות 301 אג"ח" נכתב באוקטובר 2023. זהו זמן טוב לדבר על אג"ח. אחרי 15 שנה שאג"ח היה המילה הכי לא סקסית בעולם ההשקעות נראה שהמציאות משתנה. נגמר עידן הכסף הזול. הריבית עולה וייתכן שהיא כאן כדי להישאר.
האג"ח חוזר ובגדול וזה הזמן להכיר אותו מחדש!
זהו מאמר השקעות מתקדם, אני ממליץ לכם לקרוא קודם מאמרים קודמים בסדרת ההשקעות כגון "השקע כספך בתבונה, בפשטות ובביטחון", "השקעות 101 לכו תפתחו קרן השתלמות", "השקעות 102 גיוון" ובעיקר את המאמרים: "זהירות אינפלציה לפניך 102", ו-"השקעות 110 השקעה בימי אינפלציה".
אז מה זה אג"ח?
אג"ח, אגרת חוב היא התחייבות של מישהו להחזיר לך כסף. התחייבות שנסחרת בבורסה בישראל או בבורסה בחו"ל. זה אומר שיש פיקוח מסוים על ההבטחה הזו ושקיפות נתונים ברמה גבוהה יחסית.
אבל זה לא אומר שמי שמתחייב להחזיר לך בטוח יחזיר לך את כל הכסף וגם את הריבית שאתה מצפה לקבל.
וכאן כדאי לכם להכיר מספר מונחים שמאפשרים לאפיין את האג"ח כדי לבחור את זה שמתאים לכם!
1. מנפיק - מי הוא זה שמבטיח להחזיר לכם את הכסף? מקובל לדרג את האג"ח לפי איכות בעל החוב ולשים את האג"ח הממשלתי, כלומר החוב של ממשלת ישראל או ממשלת ארה"ב בראש הפירמידה כמנפיק הבטוח ביותר. בעלי חוב אחרים הם חברות ציבוריות ו/או פרטיות שבחרו לגייס חוב דרך הבורסה על ידי מכירה של אג"ח. כדי לבלבל אותנו אג"ח חברות נקרא בדרך כלל אג"ח קונצרני :)
2. תשואה - למה לי להלוות? מה אני מקבל מזה? אז פעמים רבות אני מקבל גם תשלום תקופתי שנקרא "קופון" וגם רווח הון (או הפסד הון) שנוצר כאשר בעל החוב מחזיר את הכסף בתשלומים (לשיעורין) או בבת אחת כאשר הוא מחזיר (או לא מחזיר) את הכסף בתום תקופת ההלוואה. בגלל הסיכון שהלווה לא יחזיר את הכסף, התשואה על אג"ח ממנפיק איכותי כמו ממשלה תהיה נמוכה מהתשואה על אג"ח של חברה גדולה או קטנה שייתכן שתצליח יותר או פחות. ככל שהמנפיק לא רואה ברכה בעסקיו, והוא עלול שלא להחזיר את הכסף, האג"ח שלו ידורג נמוך יותר וכדי לפצות על סיכון אי פירעון יסחר בתשואה גבוהה יותר. למרות הסיכון שהמנפיק לא יחזיר את הכסף, מקובל לראות אג"ח כבטוחות יותר ממניות, היות ולבעלי חוב יש קדימות בקבלת הכסף על פני בעלי מניות. מצד שני, האפ סייד באג"ח מוגבל לעומת אפ סייד בלתי מוגבל במניות.
3. אחזקה - איך אני קונה אג"ח ואיך אני מחזיק אותו? אגרות חוב קיימות כמעט בכל תיק השקעות ובדר"כ גם מהוות את אפיק ההשקעה העיקרי. סביר להניח שאתם כבר מחזיקים אג"ח למכביר בפנסיה שלכם, בביטוח מנהלים, בקופת גמל להשקעה, בפוליסה פיננסית, בתיק המנוהל וכו וכו. כדי לקבל קנה מידה, כאשר אתם משקיעים בקרן השתלמות מובילה נכון לשנת 2023, אתם קונים כ- 50% אג"ח במסלול הכללי וכ-25% אג"ח במסלול המנייתי. בנוסף לאחזקה דרך מכשירים פנסיוניים אתם יכולים גם לקנות ולמכור אג"ח בבבורסה (דרך הבנק או בית השקעות), או בעקיפין על ידי רכישת חבילה של אגרות חוב באמצעות תעודת סל, קרן נאמנות או קרן סל.
IN GOV WE TRUST
אז מה השתנה ולמה האג"ח דוחק בימים אלו את המניות והביטקוין הצידה ותופס את מרכז הבמה?
כפי שאמרנו, הסיבה נעוצה בגובה הריבית במשק ובעולם.
החל משנת 2008 ועד 2015 היינו בסביבת ריבית אפסית. כאשר הריבית נמוכה מאוד, מי שמלווה מכם כסף ומחזיר אותו בתוספת ריבית משלם מעט מאוד יחסית ואז אתם מחפשים מקום אחר לשים את הכסף - והאלטרנטיבה הראשונה היא מניות, שהן אטרקטיביות במיוחד בסביבת ריבית נמוכה. במשך שנים ארוכות ראינו את המוסדיים (אלו שמנהלים לנו את הפנסיה ושאר המכשירים הפנסיוניים והפיננסיים) מעדיפים לקנות מניות על פני אג"ח בניסיון להגדיל את התשואה. מסלול כללי למשל עלה (בממוצע, בערך) מחשיפה של 25% למניות עד לחשיפה של 45% למניות! מאז שהריבית התחילה לעלות והאג"ח מניב יותר, במקביל לחולשה בסקטור המנייתי, שיווי המשקל נוטה חזרה לכיוון האג"ח והחשיפה למניות במסלול הכללי כבר בכיוון ה40% ומטה.
היום, בסביבת ריבית גבוהה, כאשר ריבית הפד היא 5.5% ונמצאת בשיא של 22 שנה המשחק שונה לגמרי.
אפשר לקנות אג"ח, כלומר להלוות כסף לחברות גדולות ואפילו לממשלות ולקבל תשואה של 5%-6% בוודאות גבוהה יחסית.
במצב הזה האטרקטיביות של הסקטור המנייתי פוחתת ואנחנו, המוסדיים וגם הפרטיים מחפשים שיווי משקל חדש, הקצאת נכסים מעודכנת שמתאימה לאקלים הכלכלי ושתביא אותנו בטווח הארוך לתשואה מכסימלית ולעצמאות כלכלית.
(אם אתם רוצים ללמוד עוד על ריבית, אתם מוזמנים לקוא גם את הטורים "ריבית דריבית 1" ו-"ריבית דריבית 2")
אני כמובן לא מנסה להתנבא, לתזמן את השוק, או לסמן תחתית לשוק האג"ח או שיא לשוק המניות, אני פשוט מסב את תשומת לבכם לשינויים המתרחשים. ב-15 שנה האחרונות האג"ח הציע תשואה קרובה ל- 0%. המצב הזה עודד משקיעים פשוטים מן השורה לקנות ולהשקיע בהכל חוץ מאג"ח: מניות, חוב חוץ בנקאי, מטבעות קריפטוגרפיים, מוצרים אלטרנטיביים ועוד אפיקים ומוצרים מתאימים יותר או פחות בשל היעדר האלטרנטיבה.
ובכן, לא עוד. היום יש אלטרנטיבה שפויה שמעניקה לנו תשואה ראויה.
למרות שנהוג להסתכל על אג"ח כהשקעה סולידית, כמו בכל השקעה, גם בהשקעה באג"ח יש סיכוי להפסד.
הסיכונים ברכישת אג"ח:
1. סיכון מנפיק - בעל החוב עלול להיקלע למצב שלא מאפשר לו להחזיר את הכסף במלואו או בחלקו. ככל שהלווה בסיכון גדול יותר, כך התשואה של האג"ח תהייה גבוהה יותר. ראוי לציין שאפילו אג"ח ממשלתי לא חף מסיכון. נכון, עד היום ממשלת ארה"ב החזירה את כל החובות שלה, אבל החוב האמריקאי הגיע למימדים מפלצתיים ומשנה לשנה הממשל האמריקאי מאותגר יותר ויותר במימון החוב שלו.
2. הפסד הון במכירה מוקדמת - היות והאג"ח הינו מוצר סחיר, המחיר שלו מתעדכן כל הזמן. אם תקנו אג"ח היום ולפני תום תקופת ההלוואה הריבית תעלה, הערך של האג"ח שקניתם יתעדכן כלפי מטה. אם תחזיקו אותו עד החזר ההלוואה זה לא ישנה, אולם אם תמכרו אותו לפני אתם עלולים להפסיד.
שורה תחתונה
אני לא אומר למכור את כל מה שיש לכם ולקנות אג"ח. אבל אני ממליץ לבחון מחדש את הנחות הבסיס שלכם. בעיקר מי שנמצא ברמת סיכון גבוהה. אם כל הכסף שלכם מושקע במוצרים מנייתיים ועוקבי מדדי מניות, ייתכן מאוד והקצאת חלק מהתיק שלכם לאג"ח תביא אתכם לנקודת איזון טובה יותר. איזון שיביא אתכם מהר יותר ובטוח יותר לעצמאות כלכלית.
בהצלחה!!!
למי מתחשק לך להתחפש עכשיו?